Körkort personbil

Hos oss kan man välja mellan att köra manuellt växlad eller automatväxlad bil!

Väljer du automatväxlad bil får du ett villkor på ditt körkort som enbart ger dig rätt att köra automatväxlade bilar. Dock kan du i framtiden häva detta villkor genom att göra en ny uppkörning med en manuellt växlad bil (inget nytt teoriprov behövs!)

Att ta körkort är en av de viktigaste händelserna i livet. Med ett körkort ändras plötsligt förutsättningarna och du får en större frihet och rörlighet. Möjligheterna till att få ett bra arbete ökar. Samtidigt medför körkortet och bilkörningen att ett stort ansvar läggs på dig. Utbildningen fram till körkortet blir viktig. Vi är övertygade om att vi kan hjälpa dig med detta på allra bästa sätt.

Utbildningen startar med en Information för nya elever där vi berättar om trafikskolan och ger dig råd om hur du ska gå till väga.

Teoriutbildningen består av tre delar – egen inläsning, teorilektioner och tester. Inför en teorilektion på trafikskolan läser du på motsvarande avsnitt i boken eller på Elevcentralen och deltar sedan i lektionen. När du varit på de fyra lektionerna har du därmed också pluggat in hela boken, fysiskt eller digitalt. Då återstår bara att visa vad du lärt dig genom de tester som finns på Elevcentralen.

Körutbildningen bör du starta samtidigt som du börjar teoriutbildningen. Det är viktigt att teori och körning går hand i hand. Om du övningskör hemma med en handledare så ta med handledaren på några trafiklektioner i början av utbildningen. Det kan både du och handledaren ha stor nytta av. När körutbildningen närmar sig slutet och du har läst in teorin planerar vi för ditt förarprov vid Trafikverket.

Riskutbildning Det finns två obligatoriska moment som du måste ha genomfört före förarprovet. Risk 1 är en teoretisk utbildning på tre timmar på trafikskolan. Den måste förbokas på kontoret. Risk 2, eller halkan som den kallas i folkmun, är en både teoretisk och praktisk utbildning som vi bokar in dig på i slutet av hela utbildningen.

Förarprovet består av ett kunskapsprov och ett körprov. Vi bokar provet efter överenskommelse med dig. Numera är provet sammanhållet, vilket innebär att båda proven bokas samtidigt och att ett godkänt delprov, teori eller körning, är giltigt i 6 månader. Du måste vara godkänd på kunskapsprovet innan du får göra körprovet. Du använder din vanliga övningsbil under körprovet vilket ger en trygghet.